Halloween – 30 oktober 2004

Duizenden jaren geleden vierden de Kelten op 31 oktober het einde van het jaar, genaamd Samhain, waarbij zowel religieuze rituelen als oogstrituelen uitgevoerd werden. Men geloofde dat op deze avond de geesten van de doden hun familie opzochten om nog eenmaal bij hen te kunnen zijn, maar tegelijkertijd zouden ook allerlei andere wezens zoals heksen en goblins proberen angst te zaaien door kinderen te stelen en de oogst te vernietigen. Om de boze geesten te verdrijven, verkleedde men zich om er angstwekkend uit te zien.

De naam “Halloween” komt van “All Hallow’s Eve”, wat vroeger de vooravond was van een Ierse feestdag waarop de heiligen gevierd werden.
Op de avond voor de feestdag gingen vele Ieren van deur tot deur en vroegen om voedsel om het feestmaal te bereiden. Degenen die dan voedsel weggaven zou veel voorspoed toekomen.

De Ierse en Schotse immigranten brachten in de 19e eeuw hun tradities mee naar Amerika, waar de verscheidene feestdagen gecombineerd en gemixt werden, en waaruit het huidige Halloweenfeest onstond.

Voor de Amerikaanse kinderen is het belangrijkste element van dit feest het zogenaamde “trick-or-treating”, waarbij ze in groepjes langs de deuren van hun buurt gaan (vaak begeleid door volwassenen). Ze verkleden zich dan in kostuums, gaan langs de huizen in hun buurt en roepen “Trick or treat!” als de deur opengaat, waarmee ze aangeven dat ze snoepjes willen. Als de persoon die de deur opendeed niets aan ze geeft kan hij soms met klein vandalisme te maken krijgen – bijvoorbeeld het gooien van eieren.

Volwassenen feesten vaken mee met de kinderen, en gaan zelf ook naar grote feesten, getooid in allerlei kostuums. Niet zelden worden de huizen van veel Amerikanen op 31 oktober voorzien van allerlei enge zaken, zoals nepspinnenwebben, skeletten, pompoenen waaruit een gezicht is gekerfd, afgehakte neplichaamsdelen, en nog veel meer.

Halloween is in de Verenigde Staten, en steeds vaker ook in Nederland, een feest waarmee de heersende angsten, onder andere die voor de dood, onder ogen gezien worden. Tijdens dit feest wíllen we ons laten schrikken en wíllen we een beetje bang zijn.
Daardoor voelen we ons weer wat meer comfortabel met deze “ongrijpbare” zaken en kunnen we tijdens de rest van het jaar onze angsten weer beter aan.