Valentijn Night – 14 februari 2003

Over het ontstaan van Valentijn doen verschillende verhalen de rondte. Sint Valentijn wordt algemeen beschouwd als de beschermheilige van geliefden. Omdat men aanneemt dat Valentijnsdag bestaat ter nagedachtenis aan een heilige die grote waarde hechtte aan liefde en romantiek, wisselen vele geliefden op deze dag geschenken en liefdesbrieven (of “Valentijntjes”) uit. Het is niet helemaal duidelijk waar de oorsprong van deze traditie ligt, maar het is vermoedelijk een mengeling van heidense rituelen, Christelijk geloof, laat-middeleeuwse en Renaissance praktijken, 18de en 19de eeuws sentimentalisme en 20ste eeuwse commerciële belangen!

Het Jongerencomité van Platform Aram kon daarom deze bijzondere dag niet zomaar voorbij laten gaan zonder een feest te organiseren voor de jonge vrijgezelle Arameeërs die nog een valentijn aan het zoeken zijn.

De zaal van het Assinkhof, waar het festijn werd gehouden, onderging een complete metamorfose om een valentijnssfeer te creëren. Rode ballonen en rode hartvormige sierlichtjes hingen aan de muur en de leden van de organisatie liepen rond met knipperende lichtgevende hartjes. Ook was er de mogelijkheid om samen met je valentijn een prachtige foto te maken met een hartvormige lijst als souvenier aan een gedenkwaardige dag. Dit leverde soms komische momenten op en er werd veel gelachen tijdens de foto opnames. Het bleek een onverwacht groot succesnummer te zijn. Op zo’n groot succes was men duidelijk niet voorbereid waardoor de voorraad fotorolletjes al heel snel opraakte zodat velen noodgedwongen teleurgesteld moesten worden. Diegenen konden hun valentijn proberen te troosten met een roos. Met deze roos nam men ook automatisch deel aan de rozenloterij. Hiermee kon men verschillende leuke prijzen winnen met als hoofdprijs een uitgebreide 4-gangen diner voor 2 personen t.w.v. € 180,-.

Er waren ongeveer 600 aanwezigen die samen een gezellige sfeer creëerden op deze avond met behulp van de zangers Bassel Haggie en Aydin Saliba. Helaas komt aan al het moois een eind en voordat we het wisten waren we aan het einde van de avond gekomen. Maar wees niet getreurd, voor alle vrijgezellen wordt er volgend jaar wederom een valentijnsfeest georganiseerd! Tot dan.